Location: East Grand Rapids, MI

Size: 60,000 square feet

What was once the site of an obsolete department store, is now a spirited mixed-use project with locally owned restaurants, retail, banks and health care offices. This area of Grand Rapids was formerly home to an amusement park and commercial establishments dating from the turn of the last century. Taking inspiration from the historic architectural fabric of the community, facades are divided into singular store fronts allowing tenants a sense of individuality.  

To further the authenticity of the architectural design, a 1920’s bank façade was relocated from downtown Grand Rapids and incorporated into the new facades. A variety of honest materials including brick, limestone, wood and terra cotta provided a level of detail anchoring the project within the community fabric.  

A plaza fountain surrounded by cast bronze player pianos references a time when local pubs disposed of pianos by sending them to a nearby lake shortly after the introduction of the juke box. Anchoring the plaza is the entrance pavilion from the parking deck into the public court. Referencing the range of sail boats at adjacent Reed’s Lake, a 35-foot-tall regatta sculpture and its viewing platform have become a favored location for town meetings and community events.

Services: Architecture

Gaslight Village

Gaslight Village

Location: East Grand Rapids, MI

Size: 60,000 square feet

What was once the site of an obsolete department store, is now a spirited mixed-use project with locally owned restaurants, retail, banks and health care offices. This area of Grand Rapids was formerly home to an amusement park and commercial establishments dating from the turn of the last century. Taking inspiration from the historic architectural fabric of the community, facades are divided into singular store fronts allowing tenants a sense of individuality.  

To further the authenticity of the architectural design, a 1920’s bank façade was relocated from downtown Grand Rapids and incorporated into the new facades. A variety of honest materials including brick, limestone, wood and terra cotta provided a level of detail anchoring the project within the community fabric.  

A plaza fountain surrounded by cast bronze player pianos references a time when local pubs disposed of pianos by sending them to a nearby lake shortly after the introduction of the juke box. Anchoring the plaza is the entrance pavilion from the parking deck into the public court. Referencing the range of sail boats at adjacent Reed’s Lake, a 35-foot-tall regatta sculpture and its viewing platform have become a favored location for town meetings and community events.

Services: Architecture

Location: Indiana University | Bloomington, IN

Size: 130,000 square feet

This 10 million dollar renovation project for Indiana University, led by MGA Partners and Rowland Design, had four main parts: The Cinema, The Black Box Theatre, The Movement Studio, and the classrooms and offices. The cinema’s design challenge was to fit a state of the art THX surround sound cinema into the existing space (this required a larger projection booth to fit all of the modern equipment). The original fly loft floor was removed and reengineered to allow for heavy equipment to move sets to and from the existing loading dock. A new structure was added inside the existing space to allow for The Black Box Theatre and Movement Studio along with two sets of stairs and an elevator for proper access. In order to do this, the design team had to add an overbuild section to the upper floors, and remove and replace the entire roof. This project is to achieve LEED Silver certification.

2012 AIA Indianapolis Excellence in Architecture Citation Award – Historic Preservation

2012 AIA Indiana Merit Award – Preservation/Adaptive Reuse/Renovation

Featured in the American School and University Magazine for “Outstanding Designs – Adaptive Reuse” – Architectural Portfolio 2011

Photos provided by: Halkin Photography for MGA Partners Architects & Indiana University

Services: Architecture & Interior Design

IU Cinema & Drama Theatre

IU Cinema & Drama Theatre

Location: Indiana University | Bloomington, IN

Size: 130,000 square feet

This 10 million dollar renovation project for Indiana University, led by MGA Partners and Rowland Design, had four main parts: The Cinema, The Black Box Theatre, The Movement Studio, and the classrooms and offices. The cinema’s design challenge was to fit a state of the art THX surround sound cinema into the existing space (this required a larger projection booth to fit all of the modern equipment). The original fly loft floor was removed and reengineered to allow for heavy equipment to move sets to and from the existing loading dock. A new structure was added inside the existing space to allow for The Black Box Theatre and Movement Studio along with two sets of stairs and an elevator for proper access. In order to do this, the design team had to add an overbuild section to the upper floors, and remove and replace the entire roof. This project is to achieve LEED Silver certification.

2012 AIA Indianapolis Excellence in Architecture Citation Award – Historic Preservation

2012 AIA Indiana Merit Award – Preservation/Adaptive Reuse/Renovation

Featured in the American School and University Magazine for “Outstanding Designs – Adaptive Reuse” – Architectural Portfolio 2011

Photos provided by: Halkin Photography for MGA Partners Architects & Indiana University

Services: Architecture & Interior Design

Location: Indianapolis, IN

IIDA ’s 2007 “IDEA” Award Winner for Corporate / Commercial spaces, this pharmaceutical company’s new headquarters lobby and ‘Heritage Hall’ exhibit was a collaborative effort with HOK,  facilitated by Rowland Design.

The design team was asked to create a stimulating space that tells the company’s 130 year commitment to pharmaceuticals and life sciences, and that communicates a responsible allocation of resources to its employees and visitors. Working within the existing architecture, the design team created a sequence of visual experiences that supports it’s story and history. Overhead light coves and elegant columns architecturally define the various spaces in the lobby and exhibit. Terrazzo floor patterns support story-telling through their “quoting” of the historic language of science, and hexagonal mosaic carpet patterns make reference to structures found in scientific chemistry.

IIDA 2007 “IDEA” Award Winner for Corporate/Commercial Spaces

Services: Interior Design

Heritage Hall

Heritage Hall

Location: Indianapolis, IN

IIDA ’s 2007 “IDEA” Award Winner for Corporate / Commercial spaces, this pharmaceutical company’s new headquarters lobby and ‘Heritage Hall’ exhibit was a collaborative effort with HOK,  facilitated by Rowland Design.

The design team was asked to create a stimulating space that tells the company’s 130 year commitment to pharmaceuticals and life sciences, and that communicates a responsible allocation of resources to its employees and visitors. Working within the existing architecture, the design team created a sequence of visual experiences that supports it’s story and history. Overhead light coves and elegant columns architecturally define the various spaces in the lobby and exhibit. Terrazzo floor patterns support story-telling through their “quoting” of the historic language of science, and hexagonal mosaic carpet patterns make reference to structures found in scientific chemistry.

IIDA 2007 “IDEA” Award Winner for Corporate/Commercial Spaces

Services: Interior Design

Location: Indianapolis, IN

Along the bank of the Central Canal in White River State Park, this outdoor exhibit is the nation’s only memorial honoring recipients of the Congressional Medal of Honor; the country’s highest award for military valor. The memorial is a collection of 27 curved glass walls each standing 7 to 10 feet high, grouped by conflict dating back to the Civil War. Etched into the glass are the names of more than 3,400 recipients, while a motion-activated audio system plays a 30 minute narrative highlighting some of the courageous acts of bravery. The memorial was a collaborative effort between Eric Fulford of Ninebark Studios and Rowland Design. Rowland was responsible for the graphic components of this project.

Services: Experiential Graphics

Congressional Medal of Honor Memorial

Congressional Medal of Honor Memorial

Location: Indianapolis, IN

Along the bank of the Central Canal in White River State Park, this outdoor exhibit is the nation’s only memorial honoring recipients of the Congressional Medal of Honor; the country’s highest award for military valor. The memorial is a collection of 27 curved glass walls each standing 7 to 10 feet high, grouped by conflict dating back to the Civil War. Etched into the glass are the names of more than 3,400 recipients, while a motion-activated audio system plays a 30 minute narrative highlighting some of the courageous acts of bravery. The memorial was a collaborative effort between Eric Fulford of Ninebark Studios and Rowland Design. Rowland was responsible for the graphic components of this project.

Services: Experiential Graphics